Hondentrimsalon - Petra van Hese
Buys Ballotstraat 18
4462 AP Goes
T 0113 - 21 34 55
M 06 - 16 38 26 55
www.trimsalonpetravanhese.nl
 

Nieuwsbrief 20 [juni 2008]
Naar het Nieuwsoverzicht >>>


Beste nieuwsbrieflezers,

We hebben alweer een paar heerlijke zomerse dagen gehad. Wij mensen weten dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon maar we vergeten soms dat onze hond ook een goede bescherming nodig heeft. In de nieuwsbrief kunt u lezen hoe en waar u rekening mee moet houden.

Verder in deze nieuwsbrief weer een aantal nuttige en interessante tips en leuke wetenswaardigheden. Ik wens u veel leesplezier met de nieuwsbrief van Juni.


Petra van Hese


P.S. Ik ben met vakantie van maandag 7 juli tot en met vrijdag 25 juli. Voor afspraken of het afhalen van vers vlees ben ik telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 0113-213455

Bescherm je hond tegen de zon
Voor mensen is het schadelijk te lang in de zon rond te lopen, maar wist u dat dit voor honden ook zo is? Honden hebben, net als mensen, zonlicht nodig, om de calciumspiegel in hun lichaam in balans te houden. Maar teveel UV-straling kan zonnebrand verzaken en de huid van de hond irriteren.

Kale en kortharige honden zijn het meest vatbaar voor zonnebrand. Ze verbranden meestal op de neus, de onderbuik, de lies en de binnenkant van de poten. Honden bevinden zich dicht bij de grond, het is dus niet alleen de straling van de zon zelf die hen kan verbranden, maar ook de reflecterende straling op de stoep of op zand.

Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld boxers, lopen een groter risico om kanker te ontwikkelen. Zij moeten extra beschermd worden tegen zonnebrand en UV-straling, om zo huidkanker te voorkomen.

Zet de hond tijdens de middaguren binnen of in de schaduw. Smeer zonnecrème op de neusbrug, oortopjes en andere kleine, maar gevoelige deeltjes. Gebruik anders een soort bedekking voor je hond.

Tips om de hitte te overwinnen
  • Tijdens de hete zomers kan het voor honden heel warm worden. Beeld u eens in dat u een vacht zou hebben terwijl de temperaturen tropisch zijn! Hier vind u enkele tips om de hond af te koelen.
  • Geef uw hond zijn eten best voordat het 's morgens heet wordt en nadat het 's avonds afkoelt. Als uw hond aan het hijgen is, geef hem dan een beetje ijs.
  • Ga vroeg op de dag wandelen, wanneer de zon nog laag staat.
  • Laat uw hond nooit alleen achter in een volledig afgesloten ruimte! Als uw hond thuis is, zet dan een paar ramen open of laat de airco lichtjes aanstaan.
  • Honden zweten via hun tong. Muilkorf ze dus niet of bind ze niet aan hun bek vast.
  • Doe uw hond niet te vaak in bad. Zeep verwijdert de natuurlijke oliën van hun lichaam, wat kan leiden tot irritatie van de huid. Het zijn juist die oliën die de huid voeden.

Boom
Twee honden zijn verdwaald in de woestijn. Dan gromt een van hen: "Als we nou niet heel snel en boom tegenkomen, doe ik het in mijn broek.

Wist u dat... ?
Het oor van de hond is een wonderlijk lichaamsdeel. Doordat de hond zijn oren kan bewegen, is hij veel beter dan de mens in staat de locatie van een geluidsbron vast te stellen. Heeft ons vaste oor op dit punt al snel een afwijking op zo'n 15%, bij de hond is dit hooguit 2 procent. Voor zijn bewegelijke oren heeft de hond de beschikking over maar liefst zeventien verschillende spiertjes.

Hond borstelen is nuttig

Het borstelen van een hond is meer dan het verwijderen van klitten en loszittend haar: het bevordert ook de doorbloeding van de huid van uw huisdier. Daarnaast is borstelen een sociale bezigheid, die u bovendien iets verteld over de gezondheid van het dier.

Kale plekken kunnen duiden op allergieën of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Vlooien kunnen in dit geval ook de boosdoeners zijn. Werk bij het verzorgen van de vacht bij voorkeur over het dier heen. Daarmee bevestigt u uw positie als leider voor uw hond.

Je hond het springen afleren
Het kan erg lastig zijn als uw hond voortdurend tegen mensen opspringt. Hoewel dit niet perse zijn bedoeling is, kan hij iemand bezeren, kleren vuilmaken, bezoekers afschrikken of kleine kinderen omduwen. Je het springen afleren is gelukkig niet zo moeilijk.

Waarom springt je hond?
Honden hebben de natuurlijke neiging om soortgenoten te begroeten via neus- en snuitcontact. Om dit bij een mens te doen, moeten ze opspringen. Hun gedrag is echter ook vaak voor een deel aangeleerd. Wanneer een puppy springt, wordt dit als schattig gezien en krijgt hij positieve aandacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het op latere leeftijd blijft doen.

Het springen afleren
Om uw viervoeter het springen af te leren, moet u hem aantonen dat het niets oplevert. Zeg één keer luid en kordaat "Nee!" en blijf stokstijf staan tot de hond afdruipt. Het is cruciaal dat u geen enkele vorm van affectie toont zolang hij blijft springen. Blijf niet tegen het dier praten en kijk hem niet in de ogen.

Om het afleerproces te versnellen, kunt u een alternatief voorzien voor springen. Leer uw hond bijvoorbeeld dat hij aandacht krijgt wanneer hij gaat zitten.

De aanhouder wint
Bij het toepassen van bovenstaande techniek moet u er rekening mee houden dat het gedrag van uw hond waarschijnlijk zal verergeren voor het beter wordt. Dit is niet zo vreemd, want mensen gedragen zich soms net hetzelfde.

Neem bijvoorbeeld een snoepautomaat. U bent gewend dat er snoep uitvalt als u er geld in steekt en op een knop duwt. Valt de snoep één keer niet? Dan gaat u waarschijnlijk in eerste instantie nog vaker en harder op de knop duwen. Misschien zal u zelfs op de automaat slaan. Maar als uw acties na vele pogingen nog steeds geen vruchten afwerpen, geef u het uiteindelijk wel op.

Enkele gouden tips
o Wees consequent! Als u één keer aan het slechte gedrag van uw hond toegeeft, zijn al uw eerdere inspanningen verloren.

o Verwacht u bezoek? Hou dan de hond aan de leiband en wapen jezelf met hondensnoepjes. Trek kort en krachtig wanneer hij aanstalten maakt om te springen en beloon hem met iets lekkers indien hij dit niet doet.


Wagenziekte
Net als mensen kunnen honden last hebben van wagenziekte (reisziekte). Dit is een tijdelijke verstoring van het evenwichtsorgaan, wat zich uit in braken, hijgen en nervositeit. Wat kan helpen is de hond te laten wennen aan de auto door ieder ritje te laten eindigen in iets leuks: naar het bos, naar de puppytraining, mee op bezoek etc.

Door regelmatig korte stukken te rijden raakt de hond gewend aan autorijden. Langzamerhand kunnen zulke tochtjes uitgebouwd worden naar langere autoritten.

Geef uw hond in ieder geval (een paar uur) voor de rit geen eten!

U kunt ook proberen of een van de volgende middelen helpt: een watje in het oor van de hond (of in beide oren), de auto antistatisch maken of de hond een homeopathisch middel tegen wagenziekte toedienen. Mocht dit niet helpen dan kunnen middelen tegen wagenziekte (verkrijgbaar via de dierenarts) uitkomst bieden, alhoewel de hond er suf van kan worden.

Vers Vlees
Nu verkrijgbaar in de trimsalon: Vers vlees van AHV-Breda bij mij verkrijgbaar in de trimsalon. Uw hond is er dol op!

Compleet diepvries voeder voor uw hond
Waar topfokkers de voorkeur aan geven!

Nu € 1,30 per 500 gram voor zowel vers vlees compleet als vers vlees met pens compleet.

Heeft u een vraag? Stel hem aan mij!

Heeft u een vraag over vachtverzorging e.d., stel hem gerust. Of heeft u een leuke foto of verhaal, mail hem. Ik zet hem met alle plezier in de nieuwsbrief.

Klik hier en stel uw vraag >>>
Maagtorsie en maagdilatatie

Dit is spoedgeval bij voornamelijk grote hondenrassen (maar ook kleine honden kunnen er mee te maken krijgen!) en leidt nogal eens tot de dood. De prognose van deze aandoening is niet zo goed: een groot deel van de patiënten overlijdt helaas.

Wat is een maagtorsie?
Bij een maagtorsie zet de maag door gasontwikkeling in eerste instantie sterk uit (maagdilatatie), waarna een kanteling (torsie) om de as mogelijk is.

In ernstige gevallen wordt de maag aan de kant van de slokdarm maar ook ter hoogte van de dunne darm afgesloten. In die afgesloten maag gaat de vertering ( en gasvorming!) intussen gewoon door... Ook de bloedcirculatie wordt afgesloten, hetgeen de kans op shock vergroot. De maag drukt aan de bovenzijde tegen het middenrif en hierdoor wordt de ademhaling bemoeilijkt. Deze wordt snel en oppervlakkig. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan kan de maagwand doorlekken en sterft de patiënt aan acute buikvliesontsteking en shock.

Het draaien van de maag:
van normaal (1) via 2 en 3 naar een volledig gedraaide
en ernstig gestuwde maag (4).
Linksonder is de maaguitgang en boven de maagingang.


Symptomen
Vaak begint het probleem na een maaltijd en dan vooral wanneer de hond na het eten wordt uitgelaten of anderszins veel beweging heeft gehad. Het valt de eigenaar op dat de hond onrustig is, wil braken en dikker wordt.

Er ontstaat onrust: Een overvulde maag doet immers pijn en de hond weet soms niet waar hij het zoeken moet; hij gaat staan, liggen, rondjes lopen. Daarbij drukt die overvulde maag ook nog eens op het middenrif en dus op de longen, waardoor de hond wat benauwd kan worden en sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen.

Het dier gaat doorgaans braken. Zelden lukt het (vooral in het begin) om het voedsel in de maag zo kwijt te raken en meestal blijft het dus bij loze braakneigingen. Door de draaiing is de maag afgesloten en zal het speeksel (de eigenaar ziet wit slijm) dat in de bek en in de slokdarm staat naar buiten worden gewerkt.

Wees dus altijd zeer alert als uw hond probeert te braken zonder succes! Door de enorme overvulling van de maag, vooral links achter de ribboog, zal de hond een dikke buik krijgen.

Wat kunt u doen
  • Onmiddellijk naar de dierenarts! Alleen spoedige hulp kan uw hond redden.
  • Laat, indien mogelijk, de hond zelf lopen naar uw auto.
  • Wees voorzichtig met tillen als u uw hond zelf gaat vervoeren. Oefen geen druk uit op de buik.
  • Tijdens het vervoer mag de hond gaan staan, liggen of zitten. Dwing het dier niet om een andere positie in te nemen.
Behandeling
  • De druk moet zo snel mogelijk uit de maag verdwijnen. De dierenarts zal afhankelijk van de ernst van de verschijnselen meestal eerst proberen een sonde via de bek in de maag te brengen om zo het gas te laten ontsnappen. Of dit lukt is afhankelijk van de ligging van de maag en van de mate van stress bij de patiënt. Bij sommige honden komt het overigens alleen tot een maagverwijding, die na sonderen door de dierenarts weer normaal is. In zulke gevallen kan het soms verstandig zijn om de maag van dergelijke patiënten preventief vast te laten zetten.
  • Soms is het nodig om de maag te puncteren om de gassen te laten ontsnappen.
  • Als dit alles niet lukt, kan men overwegen om de hond te opereren, alhoewel de prognose niet altijd even gunstig is. De hond is immers vaak al in een slechte toestand. Tijdens de operatie wordt de maag teruggedraaid en aan de buikwand vastgezet. Dit laatste vermindert de kans op herhaling.
Hoe kunt u een maagtorsie voorkómen
  • Laat uw hond vóór het eten uit of zorg ervoor dat er anderhalf uur tussen de maaltijd en het spelen of uitlaten ligt.
  • Geef meerdere keren per dag een kleine maaltijd, i.p.v. een grote hoeveelheid in een keer
  • Als uw hond schrokkerig eet (ze slikken daarbij veel lucht in!)), zet het voedsel dan op een verhoging, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan. Er zijn speciale standaarden te koop om de voerbak in te plaatsen.
  • Pas op met sneeuw eten of veel (ijs)koud water drinken.

[U wilt onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om naar de nieuwspagina te gaan om u af te melden]