Bescherm je hond tegen de zon
Voor mensen is het schadelijk te lang in de zon rond te lopen, maar wist u dat dit voor honden ook zo is? Honden hebben, net als mensen, zonlicht nodig, om de calciumspiegel in hun lichaam in balans te houden. Maar teveel UV-straling kan zonnebrand verzaken en de huid van de hond irriteren.
Kale en kortharige honden zijn het meest vatbaar voor zonnebrand. Ze verbranden meestal op de neus, de onderbuik, de lies en de binnenkant van de poten. Honden bevinden zich dicht bij de grond, het is dus niet alleen de straling van de zon zelf die hen kan verbranden, maar ook de reflecterende straling op de stoep of op zand.
Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld boxers, lopen een groter risico om kanker te ontwikkelen. Zij moeten extra beschermd worden tegen zonnebrand en UV-straling, om zo huidkanker te voorkomen.
Zet de hond tijdens de middaguren binnen of in de schaduw. Smeer zonnecrème op de neusbrug, oortopjes en andere kleine, maar gevoelige deeltjes. Gebruik anders een soort bedekking voor je hond.
Tips om de hitte te overwinnen
- Tijdens de hete zomers kan het voor honden heel warm worden. Beeld u eens in dat u een vacht zou hebben terwijl de temperaturen tropisch zijn! Hier vind u enkele tips om de hond af te koelen.
- Geef uw hond zijn eten best voordat het 's morgens heet wordt en nadat het 's avonds afkoelt. Als uw hond aan het hijgen is, geef hem dan een beetje ijs.
- Ga vroeg op de dag wandelen, wanneer de zon nog laag staat.
- Laat uw hond nooit alleen achter in een volledig afgesloten ruimte! Als uw hond thuis is, zet dan een paar ramen open of laat de airco lichtjes aanstaan.
- Honden zweten via hun tong. Muilkorf ze dus niet of bind ze niet aan hun bek vast.
- Doe uw hond niet te vaak in bad. Zeep verwijdert de natuurlijke oliën van hun lichaam, wat kan leiden tot irritatie van de huid. Het zijn juist die oliën die de huid voeden.
|
Boom
Twee honden zijn verdwaald in de woestijn. Dan gromt een van hen: "Als we nou niet heel snel en boom tegenkomen, doe ik het in mijn broek.
|
Wist u dat... ?
Het oor van de hond is een wonderlijk lichaamsdeel. Doordat de hond zijn oren kan bewegen, is hij veel beter dan de mens in staat de locatie van een geluidsbron vast te stellen. Heeft ons vaste oor op dit punt al snel een afwijking op zo'n 15%, bij de hond is dit hooguit 2 procent. Voor zijn bewegelijke oren heeft de hond de beschikking over maar liefst zeventien verschillende spiertjes.
|
Hond borstelen is nuttig
Het borstelen van een hond is meer dan het verwijderen van klitten en loszittend haar: het bevordert ook de doorbloeding van de huid van uw huisdier. Daarnaast is borstelen een sociale bezigheid, die u bovendien iets verteld over de gezondheid van het dier.
Kale plekken kunnen duiden op allergieën of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Vlooien kunnen in dit geval ook de boosdoeners zijn. Werk bij het verzorgen van de vacht bij voorkeur over het dier heen. Daarmee bevestigt u uw positie als leider voor uw hond.
|
|
|
|
Je hond het springen afleren
Het kan erg lastig zijn als uw hond voortdurend tegen mensen opspringt. Hoewel dit niet perse zijn bedoeling is, kan hij iemand bezeren, kleren vuilmaken, bezoekers afschrikken of kleine kinderen omduwen. Je het springen afleren is gelukkig niet zo moeilijk.
Waarom springt je hond?
Honden hebben de natuurlijke neiging om soortgenoten te begroeten via neus- en snuitcontact. Om dit bij een mens te doen, moeten ze opspringen. Hun gedrag is echter ook vaak voor een deel aangeleerd. Wanneer een puppy springt, wordt dit als schattig gezien en krijgt hij positieve aandacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het op latere leeftijd blijft doen.
Het springen afleren
Om uw viervoeter het springen af te leren, moet u hem aantonen dat het niets oplevert. Zeg één keer luid en kordaat "Nee!" en blijf stokstijf staan tot de hond afdruipt. Het is cruciaal dat u geen enkele vorm van affectie toont zolang hij blijft springen. Blijf niet tegen het dier praten en kijk hem niet in de ogen.
Om het afleerproces te versnellen, kunt u een alternatief voorzien voor springen. Leer uw hond bijvoorbeeld dat hij aandacht krijgt wanneer hij gaat zitten.
De aanhouder wint
Bij het toepassen van bovenstaande techniek moet u er rekening mee houden dat het gedrag van uw hond waarschijnlijk zal verergeren voor het beter wordt. Dit is niet zo vreemd, want mensen gedragen zich soms net hetzelfde.
Neem bijvoorbeeld een snoepautomaat. U bent gewend dat er snoep uitvalt als u er geld in steekt en op een knop duwt. Valt de snoep één keer niet? Dan gaat u waarschijnlijk in eerste instantie nog vaker en harder op de knop duwen. Misschien zal u zelfs op de automaat slaan. Maar als uw acties na vele pogingen nog steeds geen vruchten afwerpen, geef u het uiteindelijk wel op.
Enkele gouden tips
o Wees consequent! Als u één keer aan het slechte gedrag van uw hond toegeeft, zijn al uw eerdere inspanningen verloren.
o Verwacht u bezoek? Hou dan de hond aan de leiband en wapen jezelf met hondensnoepjes. Trek kort en krachtig wanneer hij aanstalten maakt om te springen en beloon hem met iets lekkers indien hij dit niet doet.
|
Wagenziekte
Net als mensen kunnen honden last hebben van wagenziekte (reisziekte). Dit is een tijdelijke verstoring van het evenwichtsorgaan, wat zich uit in braken, hijgen en nervositeit. Wat kan helpen is de hond te laten wennen aan de auto door ieder ritje te laten eindigen in iets leuks: naar het bos, naar de puppytraining, mee op bezoek etc.
Door regelmatig korte stukken te rijden raakt de hond gewend aan autorijden. Langzamerhand kunnen zulke tochtjes uitgebouwd worden naar langere autoritten.
Geef uw hond in ieder geval (een paar uur) voor de rit geen eten!
U kunt ook proberen of een van de volgende middelen helpt: een watje in het oor van de hond (of in beide oren), de auto antistatisch maken of de hond een homeopathisch middel tegen wagenziekte toedienen.
Mocht dit niet helpen dan kunnen middelen tegen wagenziekte (verkrijgbaar via de dierenarts) uitkomst bieden, alhoewel de hond er suf van kan worden.
|
Vers Vlees
Nu verkrijgbaar in de trimsalon: Vers vlees van AHV-Breda bij mij verkrijgbaar in de trimsalon. Uw hond is er dol op!
Compleet diepvries voeder voor uw hond
Waar topfokkers de voorkeur aan geven!
Nu € 1,30 per 500 gram voor zowel vers vlees compleet als vers vlees met pens compleet.
|
|