Brandwonden
Brandwonden zijn wonden die ontstaan door ´droge´ hitte zoals vuur of een heet materiaal,
of ontstaan door 'natte' hitte zoals stoom, teer of olie. Andere typen brandwonden kunnen
ontstaan door bijvoorbeeld chemische stoffen, elektrocutie of extreme kou (koudvuur).
Brandwonden kunnen dus door veel verschillende oorzaken ontstaan, maar de symptomen
zijn altijd hetzelfde. Raak het verbrande oppervlak niet of zo min mogelijk aan omdat dit
alleen maar voor meer pijn zorgt. Probeer te voorkomen dat uw hond in een shock terecht
komt door er bij te blijven en hem te kalmeren en warm te houden. Doe dit bij voorkeur
door middel van een deken en niet door een warmtelamp of zonlicht, omdat deze
warmtebronnen de pijn kunnen verergeren. Zorg dat de hond kleine beetjes water blijft
drinken om uitdroging te voorkomen.
Als het een kleine wond betreft bijvoorbeeld veroorzaakt door een heet oppervlak, dan is
de eerste handeling het koelen van het verbrande oppervlak om de pijn te verzachten en
verergering te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door koud stromend water en waterijszakken.
Als de brandwond erger is, bijvoorbeeld ontstaan door heet vet, kan het nodig zijn het
oppervlak eerst te overgieten met een middel om het vet op te lossen en weg te spoelen.
Daarna de wond verder koelen met koud stromend water of ijs. Als u ijs gebruikt, vul dan de zak ook gedeeltelijk met water. Alle brandwonden zijn schone steriele wonden omdat de hitte alle bacteriën vernietigd. Vaak heeft de hond zoveel pijn dat hij het niet toestaat dat u in de buurt komt, laat staan
zich laat verbinden. Het kan dan nodig zijn dat een dierenarts de hond onder volledige
narcose moet brengen. Als het mogelijk is moet de wond in ieder geval gespoeld worden
met een steriele zoutoplossing om alle loszittende delen te verwijderen. Ook moet het haar
rond de wond weggeknipt worden. Een droge wond moet afgedekt worden met een steriel
gaasje, een ´natte´ wond met een in paraffine doordrenkt gaasje.
|
Opgegeten
De pasgetrouwde man komt thuis van zijn werk en vindt zijn vrouw in tranen. "Je weet toch dat ik een recept had om een boterkoek te bakken ?" huilt ze. "Ik heb de boterkoek gemaakt en daarna buitengezet om hem af te laten koelen. Maar nou heeft de hond hem opgegeten."
"Ach, maak je maar niet zo druk," zegt haar echtgenoot rustig. "We vinden heus wel een andere hond."
|
Wist u dat... ?
Mocht u lid zijn van de ANWB dan kun u daar het boek: "handboek Europa, reisinformatie" krijgen, hierin kun je per land alle douaneregels vinden.
Hierin staan dus ook alle vereiste inentingen voor honden e.d. vermeld.
|
Welke shampoo is de beste voor mijn hond?
Dit hangt af van de aanleiding tot het wassen. Gaat het om een hond met een normale huid die gewassen wordt omdat ie vies is, zal een milde hondenshampoo voldoen.
Let er wel op: er is een groot verschil tussen een mensenhuid en een hondenhuid.
Alhoewel de huid van de hond talrijke zweetklieren bevat, dienen deze NIET (zoals bij de mens)voor de temperatuurregulatie (zweten) maar WEL dragen ze bij aan de beschermende oppervlaktelaag van de huid. Daarnaast is een hondenhuid minder zuur dan die van de mens. Daarom is een shampoo gemaakt voor gebruik bij de mens ABSOLUUT NIET geschikt voor een hondenhuid.
Ook niet de zogenaamde babyshampoos. Voor honden met een huidprobleem is het noodzakelijk zorgvuldig een goede hondenshampoo uit te zoeken die het huidprobleem zal verlichten. De dierenarts zal u daarin begeleiden en adviseren. Alleen de juiste shampoo zal bijdragen aan de oplossing van het probleem, terwijl een onjuiste shampoo juist problemen kan veroorzaken.
Is elke vieze geur een indicatie om de hond te wassen?
Elke hond heeft een lichte "hondengeur" die sterker waarneembaar is als de hond nat is of
als ie het erg warm heeft.
Een onaangename geur kan verspreid worden door de vacht, als er iets mis is met de vacht:
bijvoorbeeld een huidontsteking (het zogenaamde eczeem), hormonale problemen met effect op de huid, etc. Niet elke onaangename geur kent zijn oorzaak in de vacht. Zo bijvoorbeeld kunnen oorontstekingen ook een vreemde geur teweegbrengen. Evenals anaalklierproblemen.
Dit zijn 2 kliertjes aan weerszijden van de aars, die een sterk ruikende substantie afscheiden. Wanneer deze kliertjes ontstoken zijn of overvuld, kan een zeer onaangename geur verspreid worden.
Op advies van de dierenarts kunt u de hond in de trimsalon laten behandelen maar u kunt dit uiteraard ook door de dierenarts laten doen.
Ook tandproblemen, zoals tandplak, tandvleesontsteking ed kunnen vieze geurtjes creëren.
Dus niet elke vieze geur komt van de huid, en niet elke geur heeft een wasbeurt "nodig".
Hoe moet ik mijn hond wassen?
U moet van tevoren de hond borstelen en ontklitten. Eventueel in de gehoorgangen
een prop watten steken, opdat er geen water of zeep naar binnen zou vloeien.
Maak de hond goed nat met lauw water. Vermijd nat maken van de ogen, oren en neus.
Breng de shampoo, aangelengd met water aan op de nek en rug. Masseer de shampoo goed in de vacht. Laat de shampoo even inweken en daarna grondig uitspoelen.
Eventueel de hond een 2de maal wassen. De vacht uitspoelen tot er geen enkel zeeprest
meer is. Dit is zeer belangrijk om geen huidirritatie te veroorzaken.
Nadien laat u de hond zich even goed uitschudden. De vacht moet goed uitgekamd worden.
Daarna met een handdoek de vacht goed droog wrijven. Het spreekt vanzelf dat u het dier
niet mag laten opdrogen op tochtige plaatsen, of in koude etc, teneinde een verkoudheid
te vermijden. Men kan eventueel het dier met de haardroger drogen.
Moraal van het verhaal:
Gebruik bij een gezonde huid een MILDE HONDENshampoo.
Voor probleemhuiden bestaan AANGEPASTE shampoos, maar gebruik de JUISTE shampoo voor het specifiek probleem. Laat u wat dat betreft adviseren door uw Trimster of dierenarts.
|
|
|
|
Hotspot
Wat zijn de symptomen bij een Hot Spot (Engels voor hete plek)?
Uw hond wordt lusteloos en gaat flink aan het krabben. Vaak willen ze niet eten en hebben ze koorts. Bij nadere inspectie ziet men een natte plek in de vacht. Na het wegscheren van wat haar, ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan.
Hoe ontstaat een Hot Spot?
De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk! Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten - vooral wanneer de kop van de teek achterblijft als de teek niet in zijn geheel verwijderd wordt - algemene schurftmijtinfecties en oormijt infecties. Bij een hond die overgevoelig reageert op vlooienbeten (een vlooienallergie) ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hieraan bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel, jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont, de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. De eigenaar merkt dat de hond een Hot Spot heeft doordat de hond zich krabt en een vochtige plek op zijn huid heeft. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor Hot Spots zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen. Daarnaast zien we vaak Hot Spots bij katten of honden die een infectie met oormijt hebben die jeuk veroorzaakt, meestal onder het oor en op de wangstreek. Vaak is behalve de zichtbare rode (kale) plek een groot deel van de aangrenzende huid ontstoken. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.
Hoe wordt een Hot Spot behandeld?
Voor de behandeling van de Hot Spot is het heel belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt. Vlooien en teken moeten worden bestreden. Het afdoden van vlooieneieren en larven in huis met behulp van sprays of andere producten is ook noodzakelijk, vlooienspray werkt doeltreffend. Het is verkrijgbaar bij de dierenarts of drogist. In geval van een oormijt infectie of algemene oorontsteking door bacteriën of gisten moeten de oren langere tijd worden behandeld. Voor het bepalen van de uitgebreidheid van de ontsteking en voor het behandelen van het huidoppervlak met crèmes of lotions die verkoelend en ontstekingsremmend werken, wordt de huid door de dierenarts zoveel mogelijk geschoren. Vaak blijkt dan pas hoe groot de ontstoken plek is. Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken en om de huid snel rust te geven, kan door de dierenarts ook een jeukremmende injectie worden gegeven, al dan niet gecombineerd met een antibioticakuur. Dat gebeurt zeker als het dier ziek is. In sommige gevallen kan een Hot Spot erg hardnekkig zijn en een langere behandeling is dan noodzakelijk. Er moet gewaakt worden voor een terugkeer van de aandoening. Een hond met een allergie moet onderzocht worden zodat een passende behandeling opgesteld kan worden.
Hotspot heeft meestal verschillende oorzaken tegelijk. Het begint met een allergie, of een andere oorzaak. Op de dan geïrriteerde plek krijgen vervolgens bacteriën vat die een ontsteking veroorzaken.
Men moet dus beide oorzaken behandelen. De ontstoken huid moet dus ook behandeld worden met een antibioticum.
U hoeft dus in principe niet bang te zijn dat u de ene hond besmet via uw handen. Het is echter wel heel goed mogelijk dat toch op een of andere manier een vicieuze cirkel ontstaat wanneer meerdere honden huidproblemen hebben. Alle honden goed behandelen is dan raadzaam.
Aanleiding voor de hotspots zijn in het grootste deel van de gevallen vlooienbeten. Ter preventie dus zorgen voor een goede vlooienbestrijding. Verder het haar op en om de hotspot goed wegknippen of scheren. Maak de plek schoon met Betadineshampoo, bij de apotheek te verkrijgen. Zo kan er lucht bij komen en dat versnelt het genezingsproces. Zorg wel dat je hond voorlopig uit het water blijft want anders kan de wond niet goed genezen. Mocht je je hond toch willen laten zwemmen, ga dan met hem naar zee. De wond reinigt hierdoor heel goed.
|
Een mooie erkenning
2 weken geleden is bij mij de audit afgenomen door de stichting Dierbaar. De trimsalon heeft alle criteria doorstaan dus is vanaf heden een gecertificeerde trimsalon. U mag best weten dat ik hier bijzonder trots op ben. De stichting Dierbaar houdt zich bezig met het welzijn van dieren in onder andere dierenpensions, dierenspeciaalzaken en trimsalons. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat/erkenning, moet een trimsalon voldoen aan een hoeveelheid zware eisen op het gebied van professionaliteit, vakmanschap, hygiëne, procedures en andere zaken welke met het welzijn van de hond te maken heeft. Ieder jaar zal er opnieuw een audit gehouden worden om vast te stellen of de salon nog steeds aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Ook werkt de Stichting Dierbaar met enkele mystery guests. Zij controleren winkels, trimsalons en dierenpensions zonder dat de eigenaar of de medewerker het in de gaten heeft.
De mystery guests letten op de vakkennis, kijken naar de ordentelijkheid in het bedrijf en werpen ook een blik op de dierenverblijven. En ze stellen zo hier en daar ook een strikvraag om de vakkennis van de ondernemer en/of zijn medewerkers te toetsen. Helaas voor de erkende bedrijven zijn deze mysterieuze bezoekers niet herkenbaar aan bijvoorbeeld een gleufhoed, een bruine regenjas of andere uiterlijke kenmerken. En dat willen ze graag zo houden, want ook na een bezoek aan dierenpension, dierenspeciaalzaak en/of trimsalon zal de mystery guest zich niet bekendmaken.
Tot op heden is mijn salon de enige in Zeeland welke het certificaat heeft mogen ontvangen. Landelijk gezien zijn er 3 trimsalons met deze erkenning.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Stichting Dierbaar (www.dierbaar.nl).
|
|