Wat is trimmen?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden, dus ook voor rasloze honden. Afhankelijk van de vacht van de hond houdt trimmen in: Plukken- knippen- scheren- uitdunnen- strippen- ontwollen- wassen en drogen- kammen en/of borstelen.

Bouviers, schnauzers, de meeste terriër rassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten, en bij de dierenarts terechtkomt.

Spaniëls, Setters, Retrievers enz. worden waar mogelijk uitgeplukt en met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model.
In overleg met u worden alle rashonden getrimd naar de laatste rasstandaard en rasloze honden naar uw of onze fantasie mits de vachtstructuur het toelaat. Honden die niet goed door de rui komen (denk aan oudere- en gecastreerde honden) worden geplukt en/of ontwold, maar ook voor regelmatige borstel en/of kambeurten van uw hond of het wassen van uw huisgenoot kunt u bij ons terecht.

In de winter kunt u uw hond ook gewoon laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en… lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen.

Ook hoort bij de trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken, evt. reinigen van de tanden en het behandelen van verstopte anaalklieren. Het zal duidelijk zijn dat een trimster meer is dan alleen een kapster. Ze hebben een gedegen opleiding gevolgd voor de algemene verzorging van de hond. Bovendien zal een goede trimster niet aarzelen om indien nodig u door te verwijzen naar de dierenarts.
Wat gebeurt er precies?
Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt moet u hem enkele uren afstaan. Dit is noch voor u noch voor uw hond leuk, maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken. Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Uw hond wordt op een trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn maar dat went snel. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem dit ontklitten besparen. Daarna wordt uw hond afhankelijk van het vachttype getrimd.

In mijn salon gaan alle honden in bad. Hierna wordt hij met een föhn weer gedroogd. Wanneer de vacht geheel droog is kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. Inmiddels zijn we enkele uren verder en wordt u gebeld zodat u uw hond weer kan komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje vreemd gedraagt zoals springen, met de kop schudden, of het lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en het gevoel. En… u vergeet natuurlijk niet te vertellen hoe mooi hij geworden is, want uw hond is altijd de mooiste!!!?
Wat u zelf kunt en moet doen
Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de baas. Begint u met borstelen en kam daarna de vacht goed door. Vooral achter de oren, op de borst en buik en in de oksels en liezen ontstaan vaak klitten. U verwijdert zo veel dood haar en zo behoudt uw hond een fraaie glanzende vacht. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak het met een hondenkoekje zo leuk mogelijk en begin met korte momenten. Op deze manier leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als de etensbak. Vraag mij gerust om advies. Ook kan ik u laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is kan ik al een puppytrim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak want meestal is er een wachttijd van enige weken en.. jong geleerd is oud gedaan!!

Uw hond krijgt in mijn salon een individuele behandeling zodat hij in een rustige en ontspannen sfeer de verzorging en aandacht krijgt die hij nodig heeft. Ik werk uitsluitend volgens afspraak en verzoeken u vriendelijk deze niet te vergeten, want ik heb een aantal uur voor uw hond gereserveerd.

Hoe vaak per jaar wordt een hond getrimd?

RAS AANTAL  
Afgaanse windhond 2 - 4
Basset Fauve de Bretagne 2 - 3
Bearded Collie 2 - 4
Berner Sennen 2
Bichon Frisee 4 - 6
Bobtail 2 - 4
Border Collie 3 - 4
Bouvier (scheren) 3
Bouvier (trimmen) 3 - 4
Briard 2 - 4
Chow Chow 2 - 3
Cotton Du Tullaer 6
Drentse Patrijs 4
Friese Stabij 3 - 4
Grand Basset Griffon Vendéen 2 - 3
Griffon korthals 3 - 4
Heidewachtel 4
Hollandse Smous 3 - 4
Ierse Wolfshond 2
Keeshond middenslag 2
Laekense Herder 2
Leon Berger 2
Lhasa Apso 4 - 6
Maltezer 4 - 6
New Foundlander 2
Pyreneese Berghond 2
Schapendoes 2
Setter (Engelse) 4
Setter (Gordon) 4
Setter (Ierse) 4
Shih Zhu 4 - 6
Schotse Herder 2 - 3
Siberische Husky 2
Spinone 3 - 4
   
Dashond  
Langhaar 4
Ruwhaar 3 - 4
   
Poedels  
Dwerg 4 - 6
Middenslag 4 - 6
Groot 4 - 6
   
Retrievers  
Flatcoated 2 - 4
Golden 4
Labrador 2
Labrador (scheren) 2
   
Schnautzers  
Dwerg 3 - 4
Middenslag 3 - 4
Riesen 3 - 4
   
Spaniels  
Amerikaanse 6
Engelse Cocker 6
Engelse Springer 4 - 6
Welsh Springer 4 - 6
King Charles 4 - 6
   
Terriers  
Airedale 2 *
Bedlington 4 - 6
Border 3 - 4
Cairn 3 - 4
Dandy Dimont 2 - 4
Fox 2 *
Ierse 3 *
Jack Russel 3
Kerry Blue 4 - 6
Lakeland 3 *
Schotse 4 - 6
Silky 3 - 4
Soft Coated Wheaten 3 - 4
Yorkshire 4 - 6
Welsh 2 *
West Highland White 4 - 6
Glenn of Imaal 4

*) Exclusief nabeurt

Het belang van trimmen

Een goede vachtverzorging is erg belangrijk voor de conditie van de huid. Een slecht verzorgde vacht met klitten geeft een dier veel ongemak. Bij veel haar en klitten kan een vacht gaan vervilten en kunnen smetplekken ontstaan. Ook parasieten zoals vlooien kunnen veel ongemak voor de hond (en uzelf) veroorzaken. Een goed verzorgde vacht is daarom noodzakelijk voor het welzijn van u en uw hond. Trimmen is de verzamelnaam voor verschillende vacht behandelmethoden en technieken.

Knippen
De vacht met de schaar ingekort en/of in model gebracht (bijv. Maltezer, Poedel, Kruisingen).

Effileren
Met een aan één kant getande schaar wordt de vacht uitgedund en eventueel ingekort. Hierdoor krijg je een natuurlijk effect. (bijv. Maltezer, Bearded Collie, Golden Retriever).

Scheren
Hierbij wordt de vacht met een tondeuse ingekort, de lengte hiervan is afhankelijk van de scheerkop die gebruikt wordt; tussen 1 mm. en 12 mm. (bijv. Poedel, kruisingen, andere rassen uit noodzaak of op uitdrukkelijk verzoek.)

Plukken
Een ruwharige hond heeft een dubbele vacht waarvan de bovenlaag er niet vanzelf uitvalt. Deze moet er dus handmatig worden uitgeplukt als deze begint los te laten. Dit dient 2x tot 4x per jaar te gebeuren en is niet pijnlijk omdat deze loszit. (bijv. Bouvier, Cairn Terrier, West Highland White Terriër).

Ontwollen
Sommige honden hebben een dikke, wollige ondervacht. Deze wordt met een speciale kam eruit gehaald, om klitten en vervilten te voorkomen. (bijv. Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennen, New Foundlander)

Wassen en föhnen
Om de huid en haren goed te reinigen wordt de hond lekker gewassen en gedroogd (alle rassen).

De behandeling
Wanneer u uw hond laat trimmen worden ook de nagels geknipt, oren schoongemaakt, het gebit nagekeken en indien nodig de anaalklieren geleegd en natuurlijk een verfrissend bad. Kortom, een volledige schoonheidsbehandeling voor uw hond.

Tips
  • Laat uw hond goed uit voordat u hem/haar naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is heel vervelend als de hond zijn behoefte zolang moet ophouden.
  • Overleg eerst met uw trimster wanneer u van plan bent uw hond voor zijn trimbeurt in bad te stoppen.
  • Veel vachten zijn namelijk moeilijk te behandelen na een wasbeurt. Indien u uw hond zelf wast, probeer u uw hond zo droog mogelijk te brengen, aangezien een natte vacht niet te behandelen is.
  • Indien uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm e.d.) en/of loops is, willen wij dit graag van te voren weten.
  • Breng de hond altijd aan de lijn.
  • Breng uw hond nooit met een volle maag.